Blogg

Fermenterad kål – tarmens superhjälte med många hälsovinster
Fermenterad kål som surkål och kimchi har länge varit uppskattade inslag i många matkulturer världen över. Nu visar ny forskning att deras hälsoeffekter går långt utöver bara god smak och konservering. En studie publicerad i Applied and Environmental Microbiology pekar på att det är den komplexa blandningen av ämnen som bildas under fermenteringen som ger fermenterad kål dess unika skyddande effekt på tarmen. Vad händer vid fermentering? Fermentering är en naturlig jäsningsprocess där mjölksyrabakterier omvandlar kolhydrater i grönsaker till mjölksyra och andra bioaktiva ämnen. Detta förändrar kålets näringsprofil på flera sätt: Kolhydratinnehållet minskar när bakterierna förbrukar sockerarterna. Mjölksyra och andra organiska syror ökar, vilket sänker pH och skapar en ogynnsam miljö för skadliga bakterier. Aminosyraderivat som D-fenyllaktat och indol-3-laktat, samt GABA och fenolföreningar, ökar och bidrar till antiinflammatoriska och barriärstärkande effekter. Ökad biotillgänglighet
23 maj 2025
Testat FODMAP eller Carnivore och så fort du kliver utanför ramarna kommer symtomen tillbaka?
Får du reaktioner när du försöker bredda från FODMAP eller Carnivore Har du testat FODMAP-dieten och märkt att så fort du försöker äta något utanför listan kommer symtomen tillbaka? Eller har du gått över till carnivore och får direkt en reaktion när du återintroducerar annan mat? Du är långt ifrån ensam. Många med känslig mage eller IBS söker sig till olika eliminationsdieter för att få lugn i magen – men vad betyder det egentligen när kroppen inte klarar att återgå till en bredare kost? Eliminationsdieter – verktyg, inte slutdestination Både FODMAP och carnivore är kraftfulla verktyg för att minska symtom, svälta ut patogener eller lugna en irriterad tarm. FODMAP-dieten minskar mängden svårsmälta kolhydrater som ofta triggar IBS, medan carnivore tar bort alla växtbaserade livsmedel och därmed även FODMAPs, fibrer och potentiella växttoxiner. För många ger det en snabb och tydlig lindring – men det är viktigt att förstå att detta är just symtomlindring, inte nödvändigtvis läkning. Män
15 maj 2025
Varför skall man äta proteiner?
Många tänker på att man äter proteiner för att bygga muskler. Men då missar man andra otroligt viktiga funktioner som proteiner har. Kanske är det dessa funktioner som fungerar bättre när vi tjatar om att äta mer proteiner, och varför många får sådan effekt med sina patienter när de ökar proteinerna? Här är några av deras viktigaste uppdrag: - Levern I levern, kroppens kemifabrik, spelar proteiner en huvudroll. De hjälper till att bygga glutation som är en av kroppens viktigaste antioxidanter, och spelar en avgörande roll i leverns avgiftningsprocesser. - Nervsystemet och hjärnan I hjärnan och nerverna fungerar proteiner som signalsubstanser, så kallade neuropeptider. De ser till att våra tankar och känslor kan färdas snabbt genom kroppen. Proteiner är också viktiga för att bilda och underhålla synapser, de små "broar" där nervceller kommunicerar med varandra [PMID: 28264452]. - Hormonerna Många av våra hormoner är faktiskt proteiner! Ta insulin som exempel - det är ett protein som spe
25 april 2025
Glutation - Din kropps mäktiga antioxidant
Varför är Glutation så viktigt? Glutation, ofta kallad "kroppens mästerdetoxifierare", är en kraftfull antioxidant som spelar en nyckelroll i att skydda våra celler mot oxidativ stress och toxiner [PMID: 36707132]. Denna tripeptid, bestående av aminosyrorna cystein, glutaminsyra och glycin, produceras naturligt i vår lever och finns i varje cell i kroppen[PMID: 30727890]. Varför är glutation så viktigt? Cellskydd: Glutation skyddar cellerna mot skador orsakade av fria radikaler och tungmetaller[PMID: 36707132]. Immunförsvar: Det stärker immunsystemet och hjälper kroppen att bekämpa infektioner[PMID: 14988435]. Avgiftning: Glutation spelar en central roll i kroppens avgiftningsprocesser[PMID: 36707132]. Anti-aging: Det kan hjälpa till att motverka åldrandets effekter på cellnivå[PMID: 30727890]. Det finns två huvudsakliga sätt att öka glutationnivåerna i kroppen: - Skapa nytt glutation genom att förse kroppen med nödvändiga aminosyror. - Regenerera existerande glutation som har blivit o
27 mars 2025
Vilka jobbar vi med?
Vilka i med? Vilka symptom? Vilken typ av patienter?
24 mars 2025
This blog isn’t available right now. Try refreshing the page or check back later. Sorry for the inconvenience