
Fermenterad kål – tarmens superhjälte med många hälsovinster
Fermenterad kål som surkål och kimchi har länge varit uppskattade inslag i många matkulturer världen över. Nu visar ny forskning att deras hälsoeffekter går långt utöver bara god smak och konservering. En studie publicerad i Applied and Environmental Microbiology pekar på att det är den komplexa blandningen av ämnen som bildas under fermenteringen som ger fermenterad kål dess unika skyddande effekt på tarmen. Vad händer vid fermentering? Fermentering är en naturlig jäsningsprocess där mjölksyrabakterier omvandlar kolhydrater i grönsaker till mjölksyra och andra bioaktiva ämnen. Detta förändrar kålets näringsprofil på flera sätt: Kolhydratinnehållet minskar när bakterierna förbrukar sockerarterna. Mjölksyra och andra organiska syror ökar, vilket sänker pH och skapar en ogynnsam miljö för skadliga bakterier. Aminosyraderivat som D-fenyllaktat och indol-3-laktat, samt GABA och fenolföreningar, ökar och bidrar till antiinflammatoriska och barriärstärkande effekter. Ökad biotillgänglighet
23 maj 2025

Vilka jobbar vi med?
Vilka i med? Vilka symptom? Vilken typ av patienter?
24 mars 2025